Onze diensten

Zadelpasservice:


Tijdens een zadelpasconsult wordt je paard zowel in stand als beweging bekeken en worden de rug, schouders en schoft van je paard onderzocht. Daarna wordt je huidige zadel onder de loep genomen, waarbij onder andere gekeken wordt naar de vulling, de vorm en de veiligheid en kwaliteit van je huidige zadel. Vervolgens wordt het zadel op je paard gepast, zowel in stand als onder de man. Hieruit volgt een advies met betrekking tot de pasvorm van het zadel op je paard. Het streven is om je zadel zo passend mogelijk op je paard te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het bijvullen van de wol, het gebruik van prolite tri pads of het aanpassen van het singelsysteem. Mocht je huidige zadel niet aan te passen zijn aan je paard, dan kan er in overleg naar een nieuw zadel gezocht worden.


Afspraak maken?


Voor het laten uitvoeren van een zadelpas consult kunt u telefonisch of per mail paardzadel@hotmail.com contact met mij opnemen. Vermeld er duidelijk bij waar het om gaat. Vetrel zoveel mogelijk over uw paard. Wat voor zadel u momenteel gebruikt. Wenst u een zadelpas consult of controle van uw huidige zadel? Wat zijn de problemen? Wilt u een nieuw zadel aanschaffen? Naar wat voor type zadel bent u op zoek?


Een zadelpas consult duurt ongeveer anderhalf uur.

paard/pony wordt in stand en onder de ruiter/amazone beoordeeld...


Voorbereidingen treffen:


Ter voorbereiding op het zadelpas consult is het belangrijk dat:

 • Paard dient zadelmak, werkbaar en sociaal te zijn;
 • Paard droog en schoon is;
 • Zorg voor rijkleding en een cap, de veiligheid gaat boven alles!
 • Veilige omgeving voor het zadelpassen en het rijden. Harde, vlakke bodem, voldoende licht en een binnen en of buitenbak. Indien u alleen over een buitenbak beschikt, gelieve dit op voorhand te melden. Bij regenachtig weer en gebrek aan een binnen accommodatie zal de afspraak verzet moeten worden;
 • leg alle benodigdheden klaar: Huidige zadel, beugelriemen en beugels, singel, zadeldek en het hoofdstel;
 • Mocht u een verzorger/bijrijder hebben die het paard ook berijdt laat die als het mogelijk is ook deelnemen aan het zadelpas consult.
 • Denk aan de hygiene: heeft uw paard last van schimmel, een infectie of andere medische redenen? meld dit dan bij de aanvang van jet pasconsult!
 • Een zadelpasconsult bestaat uit verschillende stappen:
  Zadelpasconsult verloopt als volgt:
 • anamnese - Kennismaking met eigenaar/ruiter/amazone en uw paard. Hierbij worden de problemen en medische achtergrond besproken en wordt het niveau, de intensiviteit en de wijze waarop uw paard wordt getraind in kaart gebracht.
 • het in kaart brengen van uw paard in stand- Conformatie, bespieding, afwijkingen en bijzonderheden
 • globaal rugonderzoek - onderzoek naar eventuele pijnlijke plekken, warme plekken, zwellingen en spierspanning
 • opmeten van uw paard - Er wordt een template (afdruk) gemaakt. We meten de omvang van uw paard en er worden foto's genomen (met uw toestemming) van de schoft en van de rug van uw paard.
 • monsteren van uw paard- bekijken van de bewegingen van uw paard in een rechte lijn
 • onderzoek van uw huidige zadel
 • conclusies en aanbevelingen en/of oplossingen van de bestaande situatie
 • indien gewenst het uitzoeken van een nieuw zadel
 • het passen van het nieuwe zadel - in stand en onder de ruiter/ amazone.


Als blijkt dat uw paard kreupel is, heel gevoelig is opzijn rug, drukplekken heeft of dat er om andere medische redenen geen zadel gepast kan worden, wordt u doorverwezen naar een dierenarts of een andere specialist. In dergelijk geval wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt zodra het paard weer helemaal gezond is.


Nacontrole van uw zadel


Indien u een nieuw zadel heeft gekocht bij Paard en Zadel, of heeft uw zadel een volledige nieuwe schapenwol vulling gekregen, dan raad ik u aan uw zadel na 8 tot 12 weken of 20 rijuren opnieuw te laten bekijken, De wolvulling van uw zadel is zich gaan settelen, waardoor de balans van uw zadel kan veranderen. Uw zadel wordt, indien nodig, licht bijgevuld om deze balans weer te herstellen. Dit dient ter plekke te gebeuren, omdat het zadel na het bijvullen op uw paard al rijdend moet worden beoordeeld. Daarnaast raad ik u aan om uw zadel 2x per jaar te laten checken.


Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!