Wie zijn wij?

Even in het kort voorstellen. Ik ben Tekie Wubs Grol, gekwalificeerd MSFC zadelpasconsulente en zadelreparateur. Eigenaar van Paard en Zadel. Paard en Zadel is tevens lid van de Nederlandse beroepsvereniging (www.vztd.nl)


Van jongs af aan ben ik al paardengek geweest en ben begonnen met rijden toen ik 7 jaar oud was. Ik ben al langer bezig met paarden, maar heb paardrijden altijd naast mijn werk gedaan.


Ik heb in 2015 Paard en Zadel opgericht, omdat ik paarden en ruiters en amazones graag wil helpen zo goed mogelijk te functioneren.


Ik werk met verschillende merken: Esta/MSFC, Frank Baines Saddlery, Ideal Saddlery Company, Thorowgood, Kent and Masters, Fairfax, Bates en Wintec.


De eisen die tegenwoordig gesteld worden ten aanzien van de prestaties van paarden liggen hoger dan jaren geleden. Door mij te verdiepen in alle aspecten die met het aanmeten van zadels te maken hebben ben ik in staat duidelijk inzicht te krijgen in problemen en wat nog belangrijker is: het oplossen van problemen. Hierbij staat het welzijn van het paard voorop, vaak geven paarden duidelijke signalen af wanneer het zadel niet goed ligt, maar door de dagelijkse sleur wordt dit door de eigenaar/verzorger niet meer opgemerkt. Wanneer het paard een pijnlijke rug heeft, wordt er altijd eerst doorverwezen naar een fysiotherapeut of dierenarts, en gewacht met het controleren en/of het aanmeten van een zadel totdat de therapeut groen licht heeft gegeven. Het is mijn streven om een zadel zo passend mogelijk op je paard te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het bijvullen van de wol, het gebruik van prolite tri pad of het aanpassen van het singelsysteem. Mocht je huidige zadel niet aan te passen zijn aan je paard, dan kan er in overleg naar een nieuw zadel gezocht worden.


In 2013 hebben wij Constance (Polydox x Haarlem) gekocht. Een toen 6 jarige merrie. Daar begon ook mijn zadel avontuur. Mijn paard heeft namelijk een normale schoft hoogte, maar erg breed in haar ruggengraat, rondgeribt, iets overbouwd en heeft een vrij korte rug. Ik heb heel veel gelezen en wat zadels geprobeerd, maar uiteindelijk gekozen om een goede zadelmaker te laten komen. Dit hele proces heeft mij erg geïnteresseerd en het balletje is gaan rollen. Enkele jaren later heb ik de MSFC Master Saddle Fitting Consultant diploma op zak en ook de certificaten van de zadelmakers opleiding. De MSFC opleidingen worden in samenwerking met The Society of Master Saddlers uit Engeland.


Mijn visie:


Centraal staat dat het zadel uiteindelijk perfect op het paard moet passen en dat het de ruiter in een correcte zit op het paard plaatst, zonder dat de bewegingen van het paard negatief worden beïnvloed. Er dient rekening te worden gehouden met de ruiter zijn wensen binnen verschillende disciplines. Elk paard is anders en elk geval dient individueel bekeken te worden.
"Een goed passend zadel is essentieel"